NORMES I CONSELLS 2018-06-22T11:08:09+02:00

NORMES I CONSELLS PELS NAVEGANTS

A continuació us recordem les normes més importants que heu de respectar i un seguit de consells per gaudir d’una navegació més segura, saludable i respectuosa pel medi ambient:

  • No envaïu amb la vostra embarcació la zona de banyistes. Aquestes zones estan abalisades amb boies de color groc. Recordeu que la llei prohibeix la navegació en aquestes zones de bany.

  • Modereu la velocitat prop de la costa. Pel bé de la vostra seguretat i la dels altres mariners. Recordeu que no es permet navegar a una velocitat de més de 3 nusos a una distància inferior o igual a 200 metres d’una platja o cala no abalisada, o a 50 metres de la costa.

  • Navegueu allunyats dels bussejadors. Cal navegar a més de 100 metres de les embarcacions amb bussejadors, que ho senyalaran amb la bandera “A” (alfa) del Codi Internacional de Senyals.

  • No fondegeu amb l’àncora sobre els fons de posidònia. Feu-ho sobre fons de sorra o pedra. La posidònia, que ocupa part dels fons marins a les cales, és una planta marina que té un gran valor ecològic, i per això la normativa prohibeix la seva destrucció.

  • Recordeu que, si voleu pescar, cal obtenir abans una Llicència de Pesca Marítima Recreativa emesa per la Generalitat de Catalunya (ho podeu fer a través de la web www.cat365.net), per altres comunitats autònomes, per l’Estat espanyol o per altres estats membres de la Unió Europea.

  • No llenceu les escombraries al mar. Pel bé de la vostra salut i la del medi ambient! Resta prohibit l’abocament de residus al mar, inclòs les aigües brutes, restes de menjar i aigües de sentines.

  • Si navegueu amb motos aquàtiques, feu-ho lluny de la costa i no accediu a les cales del Parc Natural. És prohibit la utilització de motos aquàtiques en una zona de 200 metres de les platges o de 50 metres de la resta de la costa. A més, durant els mesos de juny, juliol, agost i setembre, es prohibeix l’avarada i treta d’aquest tipus d’embarcacions en platges i cales.

  • Quan fondegeu, cal evitar que l’àncora llauri el fons marí i no canvieu repetitivament de lloc de fondeig. Fondegeu amb cura i com menys vegades millor, perquè així evitareu fer malbé el fons marí.

  • Proveu de navegar amb embarcacions sense motor (caiac, velers, etc.). Fareu esport, i això serà bo per a la vostra salut i la del medi ambient!

  • Si navegueu amb motor, intenteu fer-ho amb embarcacions tradicionals de petites dimensions (bots, mallorquines, llaguts, etc.). Gaudiu de la mar sense presses ni estrès amb barques tradicionals!

  • Dueu a terme una navegació respectuosa amb el medi ambient. Modereu la velocitat, no accelereu bruscament, mantingueu en bon estat el motor i atureu-lo en arribar a lloc el més aviat possible. El medi ambient hi guanyarà i la vostra butxaca també.

  • Eviteu la utilització de patents (“antifouling”) per pintar el casc de la vostra embarcació, ja que sovint contenen metalls pesants que són molt nocius per a la salut humana i el medi marí. Si heu d’utilitzar aquest tipus de pintures, compreu-ne d’“ecològiques” (no contenen metalls pesants), per no haver de pagar amb la vostra salut i la del mar!

  • Eviteu l’amarratge a les roques de la costa o a la platja mitjançant caps. Els banyistes us ho agrairan!